فنی خودرو

هنگام عمل نکردن ترمز چه کارهایی انجام دهیم !

عمل نکردن ترمز

واقعیت این است که عمل نکردن ترمز هنگام رانندگی مانند یک کابوس وحشتناک است ، فرض کنید که در جاده ای در حال رانندگی هستید و می خواهید وارد مسیر دیگری شوید. پدال ترمز را فشار می دهید و متوجه می شوید ترمز عمل نمیکند!

شاید با خود تصور کنید همان لحظه ترمز دستی را بکشید یا به گارد ریل بزنید یا بپیچید درون خاکی یا هزاران فکر دیگری که ممکن است در آن لحظه از ذهن بگذرد .

این داستان چندان بعید نیست. بهتر است ببینیم در زمان عمل نکردن ترمز واقعا چه کاری از دست ما بر می آید .
قبل از هر چیز باید آرامش خود را حفظ کنیم و سعی کنیم با توجه به محیط بهترین تصمیم را بگیریم.

اگر ترمز خودرو عمل نکرد چه کارهایی انجام دهیم چه راه هایی پیش روی ما است؟

حرکت شتابزده ممنوع

در هنگام عمل نکردن ترمز حرکت شتابزده ای نکنید و پدال گاز را رها کنید همچنین اگر کروز کنترل روشن است آنرا غیر فعال کنید .

فشردن مکرر پدال

پدال ترمز را چندین بار پشت سرهم فشار دهید تا مقدار فشار لازم برای توقف اتومبیل را فراهم آورید. این کار ممکن است مدتی طول بکشد.
حتی اگر سیستم ترمز خودرو شما از نوع ABS باشد، باز هم این عمل را انجام دهید. به این نکته دقت کنید که ترمزهای ABS تنها زمانی فعال می شوند که به شدت ترمز بگیرید. به هر حال به شدت و تا آخرین حد ممکن چندین بار پدال ترمز را فشار دهید و رها کنید.

روغن ترمز

اگر هنگام عمل نکردن ترمز پدال ترمز نرم است، ممکن است که روغن ترمز کم کرده است یا سیلندر اصلی آن خراب شده باشد.
در این حالت شاید بتوانید با چندبار فشار دادن ترمز، کنترل وسیله را بدست آورید. اگر پدال ترمز سفت است، سریعاً بررسی کنید که چیزی در زیر پدال گیر نکرده باشد.
سعی کنید به سرعت این مورد را چک کنید . از جاده چشم بر ندارید و حواستان به اطراف باشد.

معکوس

هنگام عمل نکردن ترمز معکوس بکشید و به دنده پایین تر بروید . اگر اتومبیل شما اتومات است، آن را در حالت دستی قرار داده و دنده را بسته به سرعتی که دارید ۱ یا ۲ کنید.
اگر اتومبیل شما دنده دستی است، سعی کنید کم کم دنده را کم کنید. یعنی اول دنده را ۳ و پس از کمی حرکت و کم شدن سرعت، دنده را ۲ کنید. دقت کنید که بطور ناگهانی به دنده پایین (۱ و ۲) نبرید چون ممکن است کنترل خودرو را از دست بدهید.

ترمز دستی

هنگام عمل نکردن ترمز سعی کنید ترمز دستی را کم کم بکشید و سرعت اتومبیل را کاهش دهید. البته در نوع اتوماتیک، باید پدال ترمز اضطراری را کم کم فشار دهید.
دقت کنید که به ناگهان ترمز دستی را تا انتها نکشید. زیرا چرخ های عقب اتومبیل قفل می کند و ممکن است کنترل اتومبیل را از دست بدهید.
اگر احساس کردید که چرخ های عقب قفل شده و صدا می دهد، کمی ترمز دستی را رها کنید تا چرخ ها حرکت کند؛ سپس در همین نقطه ترمز دستی را نگه دارید تا به کاهش سرعت اتومبیل شما کمک کند و شما هم کنترل مناسبی روی خودرو داشته باشید.

فلاشر

چراغ های فلاشرها اتومبیل را روشن کنید. بوق بزنید و چراغ بزنید و به دیگر رانندگان اطلاع دهید که در چه وضعیتی هستید.
چون آنها ممکن است متوجه وضعیت شما نشوند. شیشه ها را پایین داده و با سر و صدا به عابران پیاده و دیگر رانندگان در صورت لزوم هشدار دهید. هرچند که با پایین دادن شیشه ها، اصطکاک هوا نیز به توقف اتومبیل شما کمک می کند.

حاشیه جاده

اگر جاده پیش روی شما، دارای حاشیه است (علائم هشدار دهنده کنار جاده |||||| )، بر روی آنها حرکت کنید و فرمان را کمی به چپ و راست جابجا کنید تا در اثر اصطکاک سرعت شما کم شود.
کار دیگری که می توانید انجام دهید، تغییر لاین از سمت چپ جاده به سمت راست و بالعکس می باشد تا سرعت شما در اثر اصطکاک کاهش یابد.
البته این کار در سرعت بالا خطرناک است و ممکن است باعث واژگونی اتومبیل شود. پس دقت کنید.

موانع طبیعی

اگر هیچکدام از روش های بالا موثر واقع نشد، و یا اگر مجبور بودید به سرعت توقف کنید، باید از موانع طبیعی کمک بگیرید.
این کار به هیچ عنوان راه حل درستی نیست و کنترل خودرو را به شدت کاهش می دهد. اما اگر مجبور هستید، به عنوان آخرین راه حل از آن استفاده کنید:

به دنبال پستی و بلندی های جاده باشید. سرعت گیرها، دست اندازها، حاشیه های جاده همه می تواند در کاهش سرعت موثر باشد.
استفاده از سطلهای کنار جاده ( سیمان یا آب و غیره ) در برخی مواقع این نوع بازدارنده ها در جاده وجود دارند. تلاش کنید تا لاستیک اتومبیل را از بغل به آنها تماس دهید تا سرعت شما کاهش یابد.دقت کنید که با سر یا بدنه به آن برخورد نکنید. چرا که باعث رسیدن آسیب به اتومبیل و خود شما می شود. تا حد امکان لاستیک را با آنها تماس دهید تا اصطحکاک ایجاد شده سرعت شما را کمتر کند .
موانعی همچون بوته ها و درختچه های کوچکتر از ۱ متر می تواند اتومبیل شما را متوقف سازند. همواره باید درختچه ها و بوته های کوچک را انتخاب کنید زیرا اگر طول آنها بیشتر از ۱ متر باشد و یا خیلی محکم و استوار باشند، ممکن است با خطر مرگ مواجه شوید.

راه حل های اضطراری در زمان عمل نکردن ترمز خودرو

راه حل های اضطراری در زمان عمل نکردن ترمز خودرو

برخورد با عقب اتومبیلهای دیگر

اگرچه به عنوان راه حل پیشنهاد نمی شود، اما برخورد به پشت دیگر اتومبیل های جاده، سرعت شما را کاهش می دهد.

در این حالت اتومبیلی را انتخاب کنید که هم سرعت با شماست و از استحکام خوبی برخوردار است ( البته ضربه زدن به اتومبیل هایی با سرعت کمتر، باعث توقف اتومبیل و کاهش سرعت شدید شما می شود ).

قبل از برخورد با بوق زدن آنها را متوجه خطر سازید. ضربه را به طور مستقیم وارد کنید و از زدن ضربه های کشیدنی و ظریف خودداری کنید.

چرا که اگر از گوشه ضربه بزنید، باعث منحرف شدن هر دو اتومبیل از مسیر شده و وضعیت خطرناکی را خلق می کنید.

تا جایی که می توانید سرعت شما باید آهسته باشد. شاید کیسه هوای اتومبیل شما خاموش باشد! به این نکته دقت کنید.

تصادف اتومبیل

پیدا کردن مکانی برای سایش

جاده را بررسی کنید تا یک نقطه ایمن برای سایش پیدا کنید. اگر قادر نیستید تا اتومبیل خود را بطور کامل متوقف سازید، بدنبال یک محیط باز باشید؛ جایی که بتوانید بدون برخورد با چیزی به حرکت ادامه دهید.

اگر تمام گزینه های ذکر شده در بالا موثر واقع نشد، بدنبال چیزی برای تصادف باشید.
تصادف

بهترین چیز پیدا کردن یک برآمدگی پرپشت است که با ساییدن به آن سرعت اتومبیل را تا نصف کاهش دهید.

اگر این برآمدگی را پیدا نکردید، دنبال علف های پرپشت باشید و در طول آنها رانندگی کنید تا سرعت شما کاهش یابد.

اگر هیچکدام از این موارد پیدا نشد، در صورت موجود بودن به خاکی بکشید.

هرچند که جاده خاکی (شنی یا ماسه ای) ناپایدار است و سرعت شما را به شدت کاهش می دهد. پس بسیار مراقب باشید.

اگر هیچ محیط خاکی موجود نیست و به دنبال یک محیط ایمن می گردید، جدول ها را انتخاب کنید و سعی کنید برخورد به آرامترین حالت ممکن باشد و بیشتر از ساییدگی و اصطحکاک بتوانید کمک بگیرید اما به چند نکته توجه داشته باشید:

جدول کم عمق را انتخاب کنید که پس از برخورد با آن دوباره به ترافیک باز نگردید.

فرمان را سفت بگیرید زیرا در اثر برخورد، کنترل اتومبیل از دست شما خارج می شود.

توصیه ها و نکات ایمنی

ترمز اتومبیل

۱.تعویض لنت ترمز

تنها با تعویض لنت های ترمز در زمان مناسب و همچنین بازدید دوره ای سطح روغن ترمز، می توانید از بسیاری از این موارد دوری کنید. در واقع بهترین راه حل، بازدید به موقع سیستم کنترل و اهمیت دادن به تغییرات آن است.


۲. ترمز گرفتن در سرازیری:

اگر در سرازیری حرکت می کنید، از گرفتن ترمز بیش از حد خودداری کنید. زیرا لنت های ترمز بیش از حد داغ می شود و سیستم ترمز از دست می رود.بنابراین اگر نیاز به ترمز دارید، کمی ترمز کنید، معکوس بکشید و ترمز را رها کنید؛

بعد از آنکه کمی جلوتر رفتید دوباره ترمز بگیرید و سرعت را کم کنید. هیچ وقت بصورت پیوسته ترمز را نگه ندارید. در سرازیری از معکوس کشیدن و ترمز دستی بیشتر استفاده کنید.


۳. اگر موتور اتومبیل در ترمز گیری به شما کمک نکرد

و همچنان با همان سرعت به حرکت ادامه داد، اتومبیل را به مسیری راهنمایی کنید که موتور دود کند. دنده را هم خلاص کنید. هرچند این کار باعث آسیب رسیدن به موتور می شود، اما شما مشکل بزرگتری دارید.


۴.گیر کردن وسایل زیر پدال ترمز

بسیاری از مشکلات سیستم ترمز در اثر گیر کردن چیزی در زیر پدال ها اتفاق میفتد. بطری های آب معدنی، اسباب بازی، لیوان و غیره. همیشه اتومبیل خود را تمیز نگاه دارید.

از ریختن و قرار دادن وسایل بخصوص نزدیک به صندلی راننده اجتناب کنید. همیشه جایی برای قرار دادن وسایل مورد نیاز خود در نظر بگیرید. همانند سبدهای مخصوص نگهداری لیوان و بطری آب و تلفن همراه.


۵.قرار دادن دنده در حالت پارک!

در هنگام حرکت هرگز اتومبیل های دنده اتومات را در وضعیت (P) یعنی “پارک” قرار ندهید. این کار باعث قفل شدن خودکار فرمان می شود و دیگر قاد به کنترل وسیله نقلیه نخواهید بود.


۶. چراغ ترمز عقب

چراغ ترمز عقب علاوه بر نشان دادن اینکه شما در حال ترمز گرفتن هستید، نکته های دیگری را بازگو می کند.

قبل از شروع به رانندگی حتماً این چراغ ها را کنترل کنید. اگر با گرفتن ترمز روشن می شوند، سیستم ترمز مشکلی نخواهد داشت.

البته دقت کنید که اگر مجبور هستید به شدت ترمز را بگیرید تا این چراغ ها روشن شوند، نصف قدرت سیستم ترمز شما از دست رفته است. احتمالاً یا لنت های ترمز سایییده شده و یا روغن ترمز کم شده است.

نکته بعدی در خصوص چراغ های ترمز این است که اگر در حین رانندگی به طور خودکار روشن شدند، نشان از وجود نقص در سیستم ترمز است.

بنابراین کار عاقلانه، توقف اتومبیل در کم ترین زمان ممکن و در مکانی ایمن است.


۷. لنت ترمز خیس

لنت ترمز خیس قدرت ترمز گیری را به شدت کاهش می دهد. بنابراین در روزهای بارانی یا رد شدن از مکان های خیس، بهترین کار روشن کردن چراغ های عقب، حرکت با دنده سنگین و گرفتن ترمز کم می باشد.

وقتی از منطقه خیس خارج شدید ( و یا باران بند آمد) جهت خشک کردن لنت ها، کافی است تا کمی ترمز را فشار دهید ( پدال را تا ته فشار ندهید. فقط کمی که آن را تا نزدیک نقطه ترمز گرفتن فشار دهید).

این عمل را جند بار تکرار کنید و پدال را رها کنید تا لنت ها خشک شوند.

هشدارها: در زمان عمل نکردن ترمز

۱. معکوس کشیدن نامناسب باعث صدمه زدن به موتور می شود. بخصوص اگر دنده عقب را جا بزنید. شما کاری را که لازم است باید انجام دهید؛ نه هر کاری را.

۲. هنگامیکه موفق به توقف اتومبیل شدید، تا زمانیکه مطمئن نشده اید که مشکل حل شده، به هیچ وجه دوباره شروع به حرکت نکنید.

۳. هرگز در هنگام رانندگی و ترمز گرفتن، اتومبیل را خاموش نکنید چرا که سیستم هیدرولیک و ترمز به موتور وابسته هستند. اگر اتومبیل را خاموش کنید، سیستم هیدرولیک قدرت پمپینگ ترمز را سه برابر افزایش می دهد. بنابراین در شرایط خطرناک، فقط سوئیچ را در حالت دوم (چرخش مرحله دوم سوئیچ) قرار دهید. بدین ترتیب سیستم تعلیق قفل نخواهد شد.

دنده

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *